1η διάλεξη

Σταμάτης Κριμιζής "Διαστημικές Αποστολές"

12 Νοεμβρίου 2023, Κυριακή 11.00 πμ



Όλη η εκδήλωση εδώ
Οι διαφάνειες της 1ης διάλεξης του Σταμάτη Κριμιζή "ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ Απόκτηση Γνώσης σε Αχαρτογράφητα Νερά" εδώ
Εισαγωγική παρουσίαση του Λουκά Βλάχου "Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα" εδώ


Περίληψη

PosterKrimizis.png
Ο ήλιος μας είναι ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία μας. Κατά την εξέλιξή του, έχει ολοκληρώσει αρκετές περιφορές γύρω από το κέντρο του γαλαξία, έχοντας αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά μεσοαστρικά περιβάλλοντα, που έχουν διαμορφώσει το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε σήμερα. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, 1957-58, η ανθρωπότητα πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εξερεύνηση του κοντινού μας διαστήματος, εκτός της γήινης ατμόσφαιρας (η έναρξη της «διαστημικής εποχής»). Η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με την εξερεύνηση των κοντινών μας πλανητικών συστημάτων, μέσω διαστημοσυσκευών που έχουν φθάσει έως τα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος, αφηγούμενα συναρπαστικές ιστορίες άγνωστων κι εξωτικών κόσμων.
Οι αποστολές Voyager εκτοξεύθηκαν το 1977 και αφού πέρασαν από τους αέριους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και 1980), συνέχισαν το ταξίδι τους στο διαπλανητικό χώρο, φθάνοντας σε νέες και ανεξερεύνητες περιοχές, εκεί όπου καμία άλλη αποστολή δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν και καμία άλλη δεν αναμένεται να βρεθεί στο κοντινό μέλλον (τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες). Οι επιστημονικές πληροφορίες από τους δύο ταξιδευτές μας, αλλά και από την αποστολή Cassini-Huygens, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών μιας νέας και καινοτόμας διαστημικής αποστολής (Interstellar Probe) που βρίσκεται υπό μελέτη από την Αμερικανική Υπηρεσία ∆ιαστήματος (NASA) και αναμένεται να εκτοξευθεί πέραν του έτους 2036.



2η διάλεξη

Ανεζίνα Σολωμονίδου "Αναζητώντας ζωή στα παγωμένα φεγγάρια των πλανητών"

10 Δεκεμβρίου 2023, Κυριακή 11.00 πμ
Αίθουσα Εκδηλώσεων "Εστίας Μητέρας"

PosterSolomonidou.jpg


Περίληψη
Πώς αναζητούμε ζωή σε άλλους κόσμους και ποιο είναι το πιο πολλά υποσχόμενο μέρος για να βρούμε ζωή πέρα από τη Γη; Οι «βιοσυπογραφές» δείχνουν ορισμένα σώματα στο εξωτερικό μας ηλιακό σύστημα που δεν είναι πλανήτες, αλλά δορυφόροι, με παγωμένες επιφάνειες που φιλοξενούν τεράστιους ωκεανούς κάτω από τις επιφάνειες τους. Αυτοί είναι η Ευρώπη του Δία, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ και ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος του Κρόνου, καθώς και οι δορυφόροι του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Είμαστε μόνο στην αρχή της εξερεύνησής μας σε αυτούς τους εξωγήινους κόσμους, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνουν και να εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για τη ζωή στη Γη.




3η διάλεξη

Ιωάννης Δαγκλής "Η εξερεύνηση και κατανόηση του διαστήματος με δορυφόρους"

21 Ιανουαρίου 2024, Κυριακή 11.00 πμ
Αίθουσα Εκδηλώσεων "Εστίας Μητέρας"


Περίληψη

Τα ιστιοφόρα των εξερευνήσεων της εποχής μας είναι οι δορυφόροι. Στα 66 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, του Σπούτνικ, οι μετρήσεις των τεχνητών δορυφόρων έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και πλούτισαν τις γνώσεις μας για τον Ήλιο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, το διαπλανητικό διάστημα και, κυρίως, τα πολύπλοκα φυσικά φαινόμενα που εκδηλώνονται στο γεωδιάστημα, δηλαδή στο άμεσο διαστημικό περιβάλλον της Γης μας. Θα σταθούμε στα σημαντικότερα επιτεύγματα των δορυφορικών εξερευνήσεων και θα συζητήσουμε για τη γνώση που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα και για τις μελλοντικές μας επιδιώξεις.
daglis3.jpeg



4η διάλεξη

Αναστάσιος Φράγκος "Από τη Γη στα Άστρα: Κατανοώντας το σύμπαν μέσω των διαστημικών τηλεσκοπίων"

11 Φεβρουαρίου 2024, Κυριακή 11.00 πμ


Περίληψη

Στον ατέλειωτο χορό των πλανητών και των φεγγαριών τους γύρω από τον ήλιο, ο άνθρωπος έχει προσθέσει τους δικούς του, τεχτητούς δορυφόρους στο διάστημα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και εξειδικευμένα τηλεσκόπια που μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του Σύμπαντος. Σε αυτή την ομιλία, θα ταξιδέψουμε μέσα από τα "μάτια" αυτών των διαστημικών τηλεσκοπίων και θα εξερευνήσουμε δύο από τα πιο ενδιαφέροντα και αινιγματικά αντικείμενα του Σύμπαντος: τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων. Μέσω αυτής της γνώσης, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται και πώς επηρεάζουν το σύμπαν που μας περιβάλλει.
fragkos2.png



5η διάλεξη

Γεωργία Τσιροπούλα "Εκρήξεις στον Ήλιο, διαστημικός καιρός και επιπτώσεις στη Γη και στο γεωδιάστημα"

10 Μαρτίου 2024, Κυριακή 11.00 πμ


Περίληψη

Ο Ήλιος δεν είναι ένα σταθερό αστέρι. Όταν είναι ιδιαίτερα δραστήριος τότε δημιουργείται μια αλληλουχία διαταραχών που μπορεί να επηρεάσει το διαστημικό περιβάλλον της Γης, αλλά και την ατμόσφαιρα και την ίδια την επιφάνεια της Γης και να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ένα πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα. Στην ομιλία αυτή θα αναφερθούμε στο κοντινότερό μας αστέρι, τον Ήλιο, στα εκρηκτικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνειά του, στην έννοια του διαστημικού καιρού και στις διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη λειτουργία των διαστημικών και επίγειων τεχνολογικών συστημάτων αλλά και στην ανθρώπινη ζωή και υγεία. Θα αναφερθούμε επίσης στην ανάγκη για την κατανόηση αυτών των φαινομένων και την πρόβλεψή τους.
Tsiropoula1.jpg



6η διάλεξη

Λουκάς Βλάχος "Θα κατοικήσουμε τα επόμενα χρόνια στη Σελήνη και στον Άρη;"

14 Απριλίου 2024, Κυριακή 11.00 πμ


Περίληψη

Την επομένη δεκαετία τα ταξίδια μας στη Σελήνη θα είναι συχνά και οι οικισμοί (moon camps) εκεί θα βοηθήσουν να συνεχίσουμε με τον εποικισμό του Άρη.
H επίτευξη μιας μακροχρόνιας παρουσίας του ανθρώπου στη Σελήνη μπορεί να είναι εφικτή τα επόμενα χρόνια. Η σεληνιακή διαβίωση είναι το κλειδί για τη συνεχή εξερεύνηση του Διαστήματος.
Η NASA προγραμματίζει το 2025 μια αποστολή στη Σελήνη, στο πλαίσιο των αποστολών Artemis και ο δρόμος προς τον Άρη θα χρειαστεί το Lunar Gateway, ένα διαστημικό σταθμό που θα μπορεί να υποστηρίξει τη βιώσιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη, ενώ παράλληλα θα παρέχει μια περιοχή στάθμευσης για μελλοντικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Ο Gateway θέτει ένα νέο σύνολο προκλήσεων για τη διατήρηση της ασφάλειας, της παραγωγικότητας και της άνεσης των αστροναυτών σε ένα περιβάλλον που είναι μικρότερο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και πιο μακριά από τη Γη.
Στην ομιλία αυτή θα ανατρέξουμε σύντομα στην ιστορία των ταξιδιών του ανθρώπου στο διάστημα και θα συζητήσουμε γιατί είναι χρήσιμο να επισκεφτούμε και πάλι τη Σελήνη και από εκεί να ανοίξουμε τα φτερά μας για πιο μακρινά ταξίδια μέσα στο Ηλιακό μας σύστημα.

Vlahos2.jpg